Uppdatering Väderstation.

20191007. Jag har testat att ansluta Raspberry’n till vårt internet modem och kommunikationen mot vår hemsida fungerar som den ska. Tillsvidare använder jag mitt internet för att spara på vår surfpott.

20191010. Peter och jag har förberett montering av väderstationen på Janlanda. Vi har grävt ned en kabel för strömförsörjningen och undersökt hur röret som sensorerna ska sitta på ska monteras. Mycket återstår, svetsa monteringsanordning för röret osv.

20191013. Jag har monterat sensorerna till väderstationen på mitt balkongräcke. Vind datat blir lite missvisande eftersom den inte sitter fritt dessutom är vindriktningen fel eftersom jag inte har kalibrerat riktningen. Jag har beställt spänningsregulatorer varav den ena ska lödas in i där batterierna sitter i sensor paketet. Vi vill inte montera ned det för att byta batterier utan vi matar 12V som vi sedan reglerar till 5V. De övriga regulatorerna ska användas till internet modemet och Rasberry’n.

20191017. Jag har anslutit en pi-cam modul till Raspberry’n och riggat den mot fönstret i mitt vardags rum. Bilden nedan är tagen kl 18.00 med en upplösning på 800×600 pixels. Det borde räcka för att se vad det är för väder.

Tanken är att ta en bild varje kvart mellan 08.00 och 18.00 och visa de senast tagna bilderna på hemsidan så det går att se sikt förhållandena på Janlanda. Jag kommer att laborera med uppdaterings intervaller och hur mycket data som visas för att optimera datamängden som skickas till vår hemsida så den inte överstiger den surfpott vi kommer att ha varje månad.

Jag behöver skriva en hel del kod för att få allt att fungera. Det finns en del jag behöver lära mig men det går framåt.

20191018. Jag har skapat en ny sida som heter Väderbilder, den ligger under menyn Fältet. Den visar de fyra senaste bilderna tagna med pi-cam. Det tas en bild i kvarten mellan 08.00 och 18.00.

20191020. Jobbar med att få ned data mängden som skickas mellan servrarna. Väderbilderna är nu 800×600 pixlar det kanske räcker med 600×400. När det är klart så ska jag undersöka inställningarna för pi-cam modulen för att se vad man kan göra med färgbalans, ljusstyrka och kontrast.

20191023. Jag har fått ned datamängden till ca 800 Kb det ger ungefär 1,4 Gb per månad (800x4x14x30) det billigaste internet abonnemanget just nu är Hallon som har 5Gb/månad för 89kr/månad. Detta ligger inom budget. Nästa steg är att bygga strömförsörjning, väderstationen kommer vara offline då jag kommer att modifiera den för extern strömförsörjning. Jag behöver även komma på hur jag ska montera pi-cam modulen. När jag är klar med detta så är det dags att montera allt uppe på Janlanda.

20191113. Har jobbat med Rasberryn. Den monteras i en låda ihop med pi-cam modulen. Jag har valt en d-sub 25 som kontakt för spänningsmatning och I/O signaler. Jag kommer att bygga en modul med reläer och optokopplare för larmgivare, siren och led-belysning. Modulen kommer jag montera i en annan låda den kommer även inehålla en regulator för strömförsörjningen.

20191124. På något sätt lyckades jag med att förstöra sd minnet. Givetvis fanns det ingen backup. Bara att börja om från början med installation av os och program och sedan konfigurera allt. Ni kan tro att jag tar en backup regelbundet från och med nu.

20191207. Monterat en spänningsregulator i huvudsensorn till väderstationen så vi slipper klättra upp till den för att byta batterier.
Nästa steg är att tillverka kablage som ska dras mellan Raspberryn och lådan med strömförsörjning, relän och optokopplare.

Byggsatserna för reläkort och optokopplare har kommit. Så där finns det mer jobb att göra.

20191226 Huvudsensorn är på plats på Janlanda. Återstår att montera en box för säkring och strömbrytare på stolpen.
Dags att bygga I/O-boxen som ska innehålla en spänningsregulator för strömförsörjning och I/O korten för övervakningen.

20200103 Jag har placerat raspen i fönstret till mitt arbetsrum med det nya kablaget monterat. Väderbilderna blir inte bra, jag behöver putsa fönstret och ställa in skärpan på kameran men det får vänta ett tag så bilderna får vara suddiga. Just nu är funktionen det enda som betyder något.

20200107 I/O boxen börjar bli klar. Kontakter för Opto-kort och relä-kort ska monteras på kablaget. Strömförsörjningen till Rasberry Pi´n och väderstationens kontrollpanel är klar. Sedan behövs det bara en router och ett internet abonnemang. Telia har nollat surfpotten på det abonnemang vi fick låna av Peter. Jag har beställt ett Hallon bredband. Längst upp ser ni raspen i sin låda.

20200116 Haft väldigt frustrerande dag. Hallon’s bredband stöder inte PF (port forwarding) vilket gör det omöjligt att fjärrkonfigurera router eller raspen och det är helt nödvändigt eftersom jag behöver ansluta hemifrån för att sköta allt. Försökte med att konfigurera routern som en brygga, det gick inte. Så det är bara att byta från Hallon till Telia. Telias bredband kostar 149kr per månad för 10GB. En fördel som detta medför är att vi får mer surf över till tex videoövervakning. Jag har ett Telia sim-kort i min surfplatta som jag kan använda så länge för att komma vidare med mina tester.

20200117 Stoppat i mitt Telia sim i routern. Inga problem längre,. Konfigurerat fjärradministration av Router och Raspberry Pi´n.  Jag har även putsat lite på fönstret och börjat ställa in skärpan på kamera modulen, det är lite pilligt att få till men lite bättre är det. Nästa steg är att fixa kontrollboxen på stolpen till huvudsensorn på Janlanda och sedan montera utrustningen i klubbstugan. Det är nära nu 🙂

20200119 Nu är monteringen på stolpen klar. Jag monterade säkring och strömbrytare i dosan som sitter på stolpen. Det kommer att underlätta när man ska reseta eller starta om sensor paketet.

Det återstår att ansluta kablarna till spännings matningen i andra änden. Min rygg tycke inte att det var en bra idé att fortsätta med det idag.

Det som återstår är:

Koppla in strömförsörjning till stolpen.

Montera hyllor i fönstren för raspen och väderstationens display.

Montera I/O box och Router och ansluta strömförsörjningen.

Placera raspen och displayen i fönstret och fästa upp kablaget som går till I/O boxen.

 

20200123 Glömde tutan. Den ska pipa ut status till omvärlden. Bra att veta om det är för varmt i lådan. Den ska även meddela status på övervakningen.

Volymen blev för låg eftersom raspens GPIO har 3.3V nivåer och tutan ska drivas med 5V. Lösningen blev ett enkelt drivsteg bestånde av en transistor och ett motstånd.

20200124 Nu är I/O-boxen klar. Strömförsörjning, relä-kort (med plats för ett till) och optokopplar-kort är monterade. Så nu är all hårdvara klar och kan flyttas upp till Janlanda. Nu är det dags att bygga en test-rigg som jag ska använda till test av de applikationer som vi vill ha. Dessa applikationer behöver skapas först och det med en hel del programmering, jag kan inte göra tester på Janlandas utrustning, koden installeras på raspen när den är testad.

Förutom larm applikation så kommer det finnas en MQTT broker som gör det möjligt att ta emot data från externa enheter som tex larm i vår container. Raspen kommer även skicka MQTT data ut på internet för att avisera olika larm mm.

20200220 Nu är väderstationen i drift. Om man jämför vindhastigheten med väderstationen i vitemölla så är den lägre men vår station är placerad längre in från kusten och har en hel del träd som bromsar vinden. Jag hoppas att vi inte behöver förlänga röret som givaren sitter på.

Till en början visade kontrollpanelen ett värde typ 4,5 m/s men programmet i raspen visade 0,1 m/s det tog en halv dag att hitta felet. Det var drivrutinens kod som kompenserade för en gammal bugg från 2016 i väderstationen men som tydligen är åtgärdad i stationen vi har köpt. När jag hittade var i koden som felet låg så var det lätt att åtgärda.

Bilderna som väderkameran tar har för ojämn kvalité. Jag kommer att prova olika placeringar och experimentera med koden för att öka kvalitén.

20200222 Jag misstänker ätt kameran behöver ett ir filter, vi får kanske byta kamera modulen eller linsen.

Den visade vindhastigheten har varit för låg. Efter mycket experimenterande med koden har jag kommit fram till att stationen skickar RAW datat i rätt format och behöver inte konverteras. När jag gick förbi konverteringen i drivrutinen så började det stämma med vad holfuy stationen i vitemölla visar. Detta är en ren gissning från min sida eftersom det inte går att få tag på information om vad stationen skickar för data och vilket format det är.

Efter dag med inhämtade vinddata så är de på Janlanda mycket högre än de på Vitemölla så jag har återställt konverteringen i koden. Vinden borde vara lite svagare på Janlanda än ute vid havet. Dessutom så dämpar nog träden ytterligare. Det är svårt att gissa utan att veta vad displayen till väderstationen visar. Jag får helt enkelt åka upp till Janlanda och justera koden när jag ser vad displayen visar.

Jag har beställt ett IR Cut filter från BG, det tar väl 3-4 veckor att få det om inte corona viruset gör att det blir försenat.

20200223 Nu är testriggen klar. Dags att börja på övervaknings funktionerna.

20200315 Byggt ihop en ny webserver. Det är en Raspberry pi 4 med 4GB minne och en ssd disk på 64GB. Den och mitt nya bredband kommer att snabba upp hemsidan. Det går framåt.

20200329 Jag har byggt om låset till klubbstugan så att det kan slå på och stänga av larmet.

20220101. Vi har tagit väderstationen ur drift, vi behöver spara på strömmen. Solcellspanelerna klar inte att ladda batterierna när det är så lite sol.

20230506 Väderstationen är igång.